Türk Nöroşirürji Dergisi 2020 , Vol 30 , Num 1
Mezial Temporal Lob Cerrahisinin Ak Madde Yolakları İle İlişkisi: Transsylvian Amigdalahipokampektomi ve Anterior Temporal Rezeksiyonun Karşılaştırılması
Oğuz BARAN,Ahmet KAYHAN
1SBÜ Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Giriş: Mezial temporal bölge kaynaklı epilepsi, tedaviye dirençli epilepsinin en yaygın grubunu oluşturduğu için epilepsi cerrahlarının dikkatini çekmektedir. Bu çalışmada, mezial temporal bölgeye yaklaşımda sık kullanılan 2 cerrahi teknik olan transsylvian selektif amigdalohipokampektomi (SAH) ve anterior temporal rezeksiyon (ATLR) analiz edilmiş, intraoperatif sınırları kadavra üzerinde gösterilmiştir.

Gereç ve Yöntem: 4 kadavraya mikroskopik ATLR ve trans-sylvian SAH bilateral olarak uygulanmıştır. Ak madde liflerinin lateralden mediale olacak şekilde, cerrahi yaklaşımlar ve çevre nöral yapılarla ilişkisi gösterilmiştir.

Bulgular:SAH sırasında, eksternal kapsül katmanında unsinat fasikül, optik radyasyon ve daha posteriorda IFOF ile karşılaşıldı. Klastrum, putamen ve globus pallidusa olan amigdaloid projeksiyonların da SAH"ın rezeksiyon kavitesine yakınlığı izlendi. Diğer yandan ATLR sırasında ise UF, ILF, optik radyasyon, anterior komissür, MdLF ve arkuat fasikülün anatomik olarak risk altında olduğu bulundu.

Sonuç: Hem ATLR hem trans-sylvian SAH farklı derecelerde olmakla birlikte ak madde yollarında yaralanma ve bunun neticesinde fonksiyonel kayıp riski taşımaktadır. Ak madde yollarının 3 boyutlu fonksiyonel anatomisinin bilinmesi epilepsi cerrahisinin nörokognitif komplikasyonlarından kaçınmanın yanında hasta bazlı anatomik ve fonksiyonel özelliklere göre uyarlanmış cerrahiye de olanak sağlamaktadır. Anahtar Kelimeler :