2Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
3Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatrik Nöroloji Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye DOI : 10.5137/1019-5157.TND.3328
Özet
AMAÇ: İlaca dirençli epilepsilerde, epilepsi cerrahisi tercih edilebilecek tedavi yöntemlerinden biridir. Özellikle pediatrik hastaların bu amaçla yönlendirilmesi açısından halen bir tereddüt mevcuttur. Bu açıdan kliniğimizdeki opere edilmiş hastaların uzun süreli takip verilerini paylaşmayı amaçlamaktayız.GEREÇ ve YÖNTEMLER: 2010 ve 2023 yılları arasında Marmara Üniversitesi Pediatrik Nöroloji uzmanları tarafından ilaca dirençli epilepsi tanısı alan ve epilepsi cerrahisi konseyinde değerlendirildikten sonra Marmara Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı tarafından cerrahi tedavi uygulanan pediatrik hastalar (yaş ? 18) retrospektif olarak incelenmiştir.
BULGULAR: Verileri çalışmaya dahil edilmiş 18 hastanın preoperatif ortalama takip süresi 4,8 yıldır (1-17,5 yıl). Hastaların postoperatif takip süresi 1 hasta hariç 1 yılın üstünde olup ortalama takip süresi 3,15 yıldır. Hastaların opere edildiği yaşlarının ortalaması 10 yaş olup, 20 ay-18 yıl aralığında değişmektedir. Hastaların cinsiyet dağılımı eşittir. Postoperatif nöbet kontrolü açısından bakıldığında hastaların %72,2'si Engel class I, %16,7'si Engel class II, %5,6'sı Engel class III ve %5,6sı Engel class IV'tür.
SONUÇ: Pediatrik ilaca dirençli epilepsi olgularında, epilepsi cerrahisi etkili ve güvenli bir tedavi yaklaşımıdır. Uzman bir epileptolog veya pediatrik nöroloji, beyin cerrahisi, nöroradyoloji ve nöropsikiyatri uzmanlarından oluşan multidisipliner bir ekip tarafından yönetilmelidir.