Türk Nöroşirürji Dergisi 2024 , Vol 34 , Num 2
GALEN VEN ANEVRİZMALARINDA CERRAHİ TEDAVİ
Erkan Emrahoğlu1
1Ankara Etlik Şehir Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği, Ankara, Türkiye Amaç: Galen Veni Anevrizması (GVAM) nadir görülen bir intrakraniyal konjenital yüksek akışlı vasküler malformasyondur ve özellikle yenidoğanlarda görülür. Çalışmanın amacı, GVAM"ın anatomik yapısını, klinik özelliklerini ve tedavi yöntemlerini inceleyerek, yenidoğan ve infantil dönemdeki klinik seyrini değerlendirmektir.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, GVAM"ın anatomisi ve patogenezi literatür taramasıyla incelenmiştir. Sınıflamalar Lasjaunias ve Yaşargil"e dayandırılmış, besleyici arterlerin kombinasyonlarına ve arteriyovenöz malformasyonun eşlik edip etmemesine göre değerlendirilmiştir. Yenidoğan ve infantil dönemlerde prezantasyon özellikleri ve tedavi protokolleri gözden geçirilmiştir. Ayrıca, bir vaka üzerinden cerrahi tedavi stratejisi detaylandırılmıştır.

Bulgular: GVAM, yenidoğanlarda yüksek debili kalp yetmezliği ve hidrosefali ile sıklıkla prezente olur. Endovasküler embolizasyon ve cerrahi teknikler tedavi seçenekleri arasında yer alır. Yenidoğan döneminde 2,5 cm olan bir GVAM vakasında, 8. ayda anevrizma boyutunun 5.5 cm"ye ulaştığı ve klinik olarak kalp yetmezliği riski belirlenmiştir. Vakada, bilateral posterior interhemisferik yaklaşım kullanılarak cerrahi tedavi uygulanmış, besleyici arterler kapatılarak anevrizma küçültülmüş ve dom eksize edilmiştir. Postoperatif dönemde talamik hemorajiyi izlemek için eksternal ventriküler drenaj ve daha sonra hidrosefali için endoskopik üçüncü ventrikülostomi ve septostomi uygulanmıştır.

Sonuç: GVAM"ın yönetimi, özellikle kompleks vakalarda, zamanında ve uygun tedavi yöntemleri gerektirir. Cerrahi yaklaşım, endovasküler tedaviye göre bazı durumlarda daha uygun olabilir. Tedavi edilen hastaların prognozu, müdahale zamanlaması ve hastalığın komplikasyonları ile yakından ilişkilidir. Mortalite oranları düşüş eğiliminde olmakla birlikte, müdahalede erken teşhis ve doğru tedavi yöntemi seçimi önemlidir. Anahtar Kelimeler : Galen veni malformasyonu, hidrosefali, vasküler malformasyonlar, yenidoğan, endovasküler tedavi, cerrahi tedavi