Gereç ve Yöntem: PICA anevrizmalarının az görülmesi, cerrahi deneyimin az olması, cerrahi zorluklar,beyin sapı ve alt kranial sinirler ile yakın ilişkisi ve zengin perforan arterlerin bulunması nedeniyle özellikle proksimal PICA anevrizmalarının cerrahi tedavisi zordur.
Bulgular: Son zamanlardaki teknolojik gelişmelerle, özellikli anjio cihazları ve 3 boyutlu serebral anjiografi kullanımı, kanamış veya kanamamış PICA anevrizmalarında endovasküler tedavileri başarılı kılmıştır. Özellikle proksimal segmentlerdeki anevrizmaların endovasküler tedavisi daha az komplikasyon ve iyi klinik sonuçlar vermektedir.
Sonuç: Endovasküler tedavi için DSA; anevrizmanın lokalizasyonunu, vazospazm varlığını, 3d görüntüyle damar çaplarının (VA ve PICA) ve anevrizmanın boyun dom ölçümlerinin yapılmasını ve anevrizmaya uygun oklüzyon tedavisinin seçilmesini sağlamaktadır. Buna göre uygun ölçülerde kateter seçilmesi, boyun-dom oranın uygunluğu ve lokalizasyonuna göre coil, stent eşliğinde koil (Stent-asisted koil) veya akım yönlendirici stent ile endovasküler anevrizma oklüzyon tedavileri başarılı şekilde yapılmaktadır.
Anahtar Kelimeler : PICA, PICA anevrizması, endovasküler tedavi, nöroanjiyografi