Özet
Amaç: Daha önce kadavra çalışmasında tanımlanan rijit endoskopik cerrahi yönteminin subdural hematomlar üzerindeki klinik önemini belirlemeyi amaçladık.Gereç ve Yöntemler: Mayıs 2021 ile Eylül 2023 arasında, 0 derece rijit endoskop kullanılarak 21 hastada subdural hematom drenajı yapıldı. Travmatik akut subdural hematomlar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların demografik verileri, antiplatelet/antiagregan kullanımı, perioperatif bulgular ile cerrahi öncesi ve sonrası modifiye Rankin Skalası (mRS) skorları kaydedildi ve analiz edildi.
Bulgular: Çalışma grubumuzun ortalama yaşı 65.63 (±20.52) olup, erkek/kadın oranı 3.2: 1 idi. Hematom, hastaların %90,5"inde tek taraflıydı ve travma öyküsü oranı %42,9"du. En sık rastlanan radyolojik tanı, septalı kronik subdural hematom (%61,9) idi. Antiplatelet/antiagregan tedavi geçmişi olan hasta oranı %23,8"di. Erken postoperatif dönemde cerrahi ile ilgili bir mortalite gözlenmedi; ancak iki hasta, ek kanama nedeniyle tekrar ameliyat edildi. Preoperatif dönemde nörolojik derece, taburculuk sırasında mRS skorunu istatistiksel olarak anlamlı etkileyen tek faktördü ve derece 1 ve 2 olan hastalarda taburculuk mRS skorları anlamlı derecede daha iyiydi (p = 0.014).
Sonuç: İşlemin, cerrahi ile ilgili morbidite ve mortalitenin kabul edilebilir sınırlar içinde olmasıyla güvenli ve uygulanabilir olduğu saptandı.