Türk Nöroşirürji Dergisi 2024 , Vol 34 , Num 3
KİSTİK KRANİOFARİNGİOMADA MULTİDİSPLİNER YAKLAŞIM: OLGU SUNUMU
Özgiray E1,Akıntürk N1,Yalçın AB1,Ertan Y2,Kamer S3,Çallı C4
1Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Beyin ve Sinir Cerrahi Anabilim Dalı, İzmir
2Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, İzmir
3Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyasyon Onkoloji Anabilim Dalı, İzmir
4Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı, İzmir
Giriş: Kraniyofaringiomalar, hipofiz bezi ve suprasellar bölgedeki kraniyofaringeal kanal epiteli kalıntılarından kaynaklanan, nadir görülen benign primer beyin tümörleridir. Benign yapılarına rağmen, hipofiz bezi, hipotalamus ve optik kiazma gibi çevredeki önemli sinir yapılarıyla yakın ilişkileri nedeniyle ciddi morbiditeye ve hatta mortaliteye sebep olabilirler. Bu olgu sunumunda, birden fazla cerrahi gerektiren ardından radyoterapi uygulanan kistik kraniofaringioma olgusu ele alınacaktır.

Olgu Sunumu: 63 yaş erkek hasta bitemporal anopsi şikayeti ile başvurduğu dış merkezde kraniofaringioma ön tanısı ile pterional yaklaşımla opere edilmiş. 1 hafta sonra tarafımıza 4 gündür berrak özellikte rinore şikayeti ile başvurdu. Lomber drenaj (LD) ile takibinde rinore gözlenmemesi üzerine LD sonlandırılarak taburcu edildi. 2 ay sonra dış merkezde kistik nüks kitle saptanması önce pterional yaklaşımla sonra transsfenoidal yaklaşımla opere edilmiş. Son operasyondan 2 hafta sonra sol gözde görmede azalma ve bitemporal görme alanında azalma şikayetleri ile tarafımıza tekrar başvuran hastaya Ommaya rezervuarı takıldı. Hastanın görme şikayetleri azaldı. Takibinde görme şikayetlerinin tekrarlaması üzerine Ommaya rezervuarından kist içeriği aspire edildi. Nöroonkoloji konseyinde tartışılan olgu radyoterapi planlanması amacıyla radyasyon onkolojisine yönlendirildi.

Sonuç: Kraniyofaringioma olgularında kitlenin yerleşimi ve komşu kritik yapılarla olan ilişkisi her zaman total eksizyona izin vermemektedir. Nükslerinde bası etkisine bağlı görme bozuklukları, hidrosefali gibi bulgular ortaya çıkmaktadır. Kistik nükslerde ommaya rezervuar uygulanması, tekrar eden kistik kolleksiyonların per-kutan yolla aspire edilmesine olanak tanır. Böylece yeniden kraniyotomi yapılmasının önüne geçilir. Hasta yönetiminde multidisipliner yaklaşımla cerrahi tedaviler yanında radyoterapi gibi olanaklardan da yararlanmanın önü açılır. Anahtar Kelimeler :