2Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye Amaç: Bu çalışma, intrakraniyal anevrizma (İA) rüptürüne bağlı spontan subaraknoid kanama (SAK) ile atmosferik basınç değişiklikleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır.
Gereç ve Yöntemler: 2021-2023 yılları arasında İA rüptürü sonucu SAK ile başvuran hastalar retrospektif olarak incelenmiştir. Demografik veriler, kanama zamanı, antiagregan ve antikoagülan ilaç kullanımı ile sigara öyküsü kaydedilmiştir. İzmir"in günlük ortalama atmosferik basınç verileri Devlet Meteoroloji Kurumu"ndan alınarak, kanamadan önceki dönemlerdeki basınç değerleri bağımsız örneklem t-testi ile analiz edilmiştir.
Bulgular: Toplamda 164 hasta analiz edilmiştir. Kanama günü ile atmosferik basınç değerleri arasında anlamlı bir fark bulunmamış olsa da, Fisher 4 kanama skoru olan hastalarda 1 haftalık atmosferik basınç değeri farkları, 3 haftalık ve 1 yıllık farklardan daha yüksek saptanmıştır (F=3,198; p<0,05). Hipertansiyon ve sigara kullanımı öyküsü olan hastaların daha düşük basınç değerlerinde kanama yaşadığı belirlenmiştir. Ayrıca, kanama günündeki atmosferik basıncın sigara içenlerde daha düşük olduğu istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05).
Sonuç: Kısa ve uzun vadeli atmosferik basınç değişiklikleri ile İA rüptür riski arasında doğrudan bir ilişki bulunmamıştır. Vücut içi basıncı artıran aktivitelerin kanama olaylarını etkileyebileceği, bu nedenle klinik değerlendirmelerde hem atmosferik basınç değişikliklerinin hem de risk faktörlerinin dikkate alınmasının önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler : Atmosfer basıncı, subaraknoid kanama, intrakraniyal anevrizma, zaman çizelgesi