Türk Nöroşirürji Dergisi 2014 , Vol 24 , Num - Ek
Editörden
Nezih OKTAR, Deniz BELEN

Giriş

Değerli Meslektaşlarım,

TURNOG'un 2014 yılı ikinci ek sayısını sellar ve parasellar bölge lezyonlarına ve yaklaşımlarına ayırdık. Çok değerli hocalarımızın güncel bilgiler ışığında hazırladığı ve kendi deneyimlerini de yansıttıkları bu bilimsel derlemelerin özellikle genç meslektaşlarımız için yararlı bir bilgi kaynağı olacağını düşünüyoruz.

Güncelleme yaparak bilgileri pekiştirmek teorik eğitimde önemlidir. TURNOG olarak buna öncelik vermeye gayret ediyoruz. Bu sayıda bu amacı hedefleyerek konu ile ilgili pratik bilgileri kısa makaleler halinde vermeye çalıştık.

Dergide konular olabildiğince sistematik bir akış içinde sunulmaya çalışıldı. Hipofiz kaynaklı lezyonların patolojisi bu alandaki yeni gelişmeler göz önüne alınarak hazırlandı. Günümüzde sellar ve parasellar lezyonlara yaklaşımlarda artık ilk tercih olarak standartlaşan endoskopik cerrahi ve bu bölgeye kombine yaklaşımlarda kullanılan 3. ventrikülostomi tekniği bu sayımızda arka arkaya yer aldılar. Bu bölgenin kistik lezyonları ve nadir görülen patolojileri de ayrıntılı bir biçimde sunuldular. Diğer makaleler de bölgenin sık görülen lezyonlarını içeren konu başlıkları ile sıralandılar. Son olarak bu bölgeye uygulanan radyocerrahi konusu yer aldı. Makalelerde bazı alt başlıkların benzer olması kafa tabanında yer alan önemli bir bölgenin karmaşık yapısından ve lezyon çeşitliliğinin geniş bir spektruma yayılmasından kaynaklanmaktadır. Örneğin kraniofarengioma hem bir konu başlığı hem de 2 makalede alt başlık olarak geçmektedir.

Bu sayının hazırlanmasında emeği geçen tüm yazarlara ve konuyu öneren TURNOG başkanı Dr. Selçuk Peker'e teşekkürlerimizi sunarız.

Dr. Nezih OKTAR, Dr. Deniz BELEN
Sayı Editörleri