Türk Nöroşirürji Dergisi 2023 , Vol 33 , Num 1
Oftalmik Arter Anevrizm
Zeki BOĞA1
1Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği, Adana

Özet

Giriş ve Amaç: Oftalmik arter anevrizması denilince genellikle internal karotis arterin oftalmik segmentine ait anevrizmalar akla gelir. Oftalmik arterin gerçek anevrizmaları nadir görülür. Periferal oftalmik anevrizma olarak da adlandırılır. Etyolojisinde daha çok travma yer almakla birlikte daha nadiren kongenital ve ateromatöz faktörler anevrizma gelişiminde etkili olmaktadır. Biz bu sözlü bildiride kliniğimizde saptanan 2 oftalmik arter anevrizması üzerinden konuyu tartışmak istedik.

Gereç ve Yöntem: Çalışmaya hastanemiz aciline subaraknoid hemoraji ve travma nedeni ile başvuran 2 hasta alındı.

Bulgular: Travma nedeni ile yatırılan hastada endoskopik olarak kulak burun boğaz kliniği tarafından optik dekompresyon yapılırken anevrizma benzeri yapının görülmesi nedeni ile diğer hastaya ise subaraknoid hemoraji nedeni ile DSA yapıldı. Yapılan DSA da travma hastasında sağda , diğer hastada solda oftalmik arter anevrizması saptandı. Travma hastasının anevrizması akım yönlendirici stentle tedavi edilirken diğer hastanın anevrizması takipte bırakıldı.

Sonuç: Oftalmik arter anevrizmaları çok nadirdir. Etyolojisinde daha çok künt travmalar rol almaktadır. Bu hastalara endoskopik veya açık cerrahi yöntemlerle dekompresyon yapılırken travmatik bir anevrizmanın olabileceği akılda tutulmalı ve ona göre dikkatli olunmalıdır. Tedavisinde FD stent kullanımı yeni bir alternatiftir. Görmenin korunması gereken ve minimal invaziv girişim yapılması düşünülen hastalarda güvenle kullanılabilir.