Türk Nöroşirürji Dergisi 2022 , Vol 32 , Num 1
Sakrokoksigeal Kordomanın Multiple İntrakranial İntradural Metastazı: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi
Kadri Emre ÇALIŞKAN,Erhan ŞİMŞEK,Mehmet Sedat ÇAĞLI
1Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı, İzmir Giriş: Kordomalar, sarkomatöz, lokal yayılım ve rekürrens ile seyreden, uzak metastaz yapabilen ender neoplazmlardır.Bu çalışmada literatürde nadir bildirilmiş olan sakrokoksigeal kordomanın mutiple intrakranial metastazı incelenmektedir.

Yöntem: Bildirilmiş sakrokoksigeal kordomaların intrakranial metastazlarının sayısının belirlenmesi için Pubmed ve Google Scholar veritabanlarında "chordoma", "cranial" kelimeleri araştırılmış ve sakrokoksigeal kordomaların intrakraniyal metastazları taranmıştır.

Olgu: Görme bulanıklığı ile başvuran 51 yaşında kadın olguya, 2015 yılında ilk kez sakrokoksigeal kordoma nedeni ile sakrektomi uygulanmış ve patolojik tanısı kordoma olarak bildirilmiştir.

Başvurusunda olgunun nörolojik muayenesinde bilinç açık, koopere, oryante, bilateral homonim hemianopsi ve paraparazi mevcuttu.

Olgu tüm spinal MR ile tetkik edildiğinde; sakrum proksimal düzeyinde, her iki iliak kanatta multipl infiltratif lezyonlar,torakolomber vertebra korpuslarında multipl metastatik lezyonlar ve visseral organlarda kordoma metastazı ile uyumlu lezyonlar izlenmiştir. Olgunun kranial MR ile incelenmesi sonucunda ise sağ parietooksipital parasagittal yerleşimli 50x30 mm, sol parietooksipital yerleşimli 38x25 mm boyutlarında ve sağ frontal 13x8 mm boyutlarında metastazla uyumlu görünüm izlenmiştir. Lezyonlara gross-total rezeksiyon uygulanmıştır ve patolojik tanısı kordoma metastazı olarak bildirilmiştir. Postoperatif 2. ayda olgunun görme şikayetleri yinelemiş ve olgu tekrar kranial MR ile incelenmiş ve bilateral parietooksipital yerleşimli lezyonlarda nüks izlenmiş ve tekrar opere edilmiştir. Olgu tanı almasından 62 ay sonra exitus olmuştur.

Sonuçlar: Sakrokoksigeal bölgeden kaynaklanan kordomaların en sık vertebral ve akciğer metastazı yaptıkları bilinse de literatürde bildirilmiş toplam 8 adet sakrokoksigeal kordoma intrakranial metastaz olgusu mevcuttur.

Tartışma: Sakrokoksigeal bölge kordomalarımım intrakraniyal metastazları nadir ancak beklenebilen bir durumdur. Ana tedavi; gross-total rezeksiyonu ile kombine edilmiş adjuvan tedavilerdir. Anahtar Kelimeler :