2İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi, İzmir
3İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi, İstanbul Giriş: Tıp literatüründe, fasiyal sinir kökleri ve dallarının kesin ve ayrıntılı bir tanımını sağlayan az sayıda çalışma vardır. Bu çalışmanın amacı, fasial sinirin ekstratemporal alandaki seyrinin özellikle temproal dalının anlaşılması ve nöroşirürjikal girişimlerde giriş yolu belirlemekteki önemi ve cerrahiye katkısını vurgulamaktır.
Gereç ve Yöntemler: 2 (4 taraf) formalinle fikse ve silikon enjekte edilmiş yetişkin kafa kadavra örnekleri İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa, Mikroendonöroşirürji ve Nöroanatomi Laboratuvarı" nda mikroskop altında 6x40 yüksek büyütme ile diseke edildi ve üç boyutlu fotoğraflandı.
Bulgular: Fasiyal sinir (FS), mimik kaslarını kontrol eden ve yüz ifadesinden sorumlu VII. kraniyal sinirdir. FS gövdesi stylomastoid foramenden çıkar ve parotis bezinden geçer ve genellikle üst (temporofasiyal) ve alt (servikofasiyal) bölümlere ayrılır ve bunların her ikisi de ayrıca beş terminal dal verir: temporal, zigomatik, bukkal, marjinal mandibular ve servikal. Fasiyal sinirin temporal dalı fasial sinirin üst dalıdır ve temporoparietal fasianın derin yüzeyinde parotis bezinin içinde zigomatik arkı çaprazlar. Derin temporal fasiadan gevşek bir bağ doku ile ayrılır ve bu ayrım cerrahi sırasında fasial sinirin diseksiyonu ve korunmasını kolaylaştırır. Bu dal, frontalis kasına, corrugator, procerus ve bazen orbicularis oculi kaslarının motor innervasyonunu sağlar. Diseksiyon sırasında bu sinirin yaralanması kaş asimetrisine ve pitoza yol açacaktır bu nedenle cerrahi sırasında korunması önemlidir. Temporal dal, kişiden kişiye değişmekle birlikte; kulak kepçesinin alt kısmı ile kaşın lateral kenarı arasından çizilen hayali bir çizgi içinde bulunabilir.
Sonuç: Fasial sinirin kaş ve göz hareketlerinden sorumlu olan temporal dalının cerrahi prosedür sırasında hasarlanmasını engellemek için mikroanatomisinin bilinmesi ve cerrahi sırasında dikkatli olunması gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler : Fasial sinir, Temporal dal, Pitozis