Türk Nöroşirürji Dergisi 2022 , Vol 32 , Num 1
Kalvaryal Metastaz Yapan Paraganglioma: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi
Kadri Emre ÇALIŞKAN,Erhan ŞİMŞEK,Mehmet Sedat ÇAĞLI
1Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı, İzmir Giriş: Paragangliomalar sempatik/parasempatik zincirler boyunca, ekstraadrenal sahada yer alan nöroektodermal tümörleridir. Paragangliomaların merkezi sinir sistemi tutulumu da oldukça nadir görülen bir durum olmakla birlikte sıklıkla filum terminale, cauda equina ve kolumna vertebraliste izlenmektedir. Ancak paragangliomların kalvaryal tutulumu çok nadir görülmektedir ve intrakranial patolojilerin ayırıcı tanısında yer almaktadır. Kalvarial metastaz yapan paraganglioma olgusunun literatür eşliğinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: Literatürde bildirilmiş kalvaryal paraganglioma metastazlarının sayısının belirlenmesi için literatür taranmış ve olgumuz ile benzerlik gösteren vaka bildirimlerinin oldukça nadir olduğu görülmüştür. Bu olgu sunumunda frontal kemik metastazı yapan paraganglioma tanısı alan 30 yaşında bir kadın hasta vakası bildirilmektedir.

Olgu: Kliniğimize 3 aydır mevcut sol frontal baş ağrısı ile başvuran 30 yaşında kadın olgunun başvuru sırasında nörolojik ve sistemik muayenesi normal olarak değerlendirilmiştir. Kraniyal MRG"da sol frontal kemikte diploe mesafesine lokalize cilt altına ve intrakranial mesafeye doğru uzanım göstermiş parankime ekstrensek bası oluşturan 27 mm boyutlarında kitle izlenmiştir. Olguya kraniotomi ile kitle eksizyonu uygulanmıştır. Postoperatif dönemde komplikasyon görülmemiştir. Histopatolojik inceleme sonrası, paraganglioma metastazı olarak değerlendirilmiştir. Olgunun ileri tetkiki ile sol sürrenal bezde, T12 vertebrayı da etkileyen lezyon tespit edilmiş, olguya sol nefrektomi ve torakal kitle eksizyonu uygulanmıştır. Olgunun 1 yıllık takibinde rekürens ve yeni lezyon izlenmemiştir.

Sonuçlar: Paragangliomaların merkezi sinir sistemi tutulumu nadir görülenmektedir. Literatürde toplam 52 adet kraniyal tutulum bildirilmektedir, sunulan olgu ile birlikte bunların yalnızca 3 tanesi kalvaryal kaynaklıdır.

Tartışma: Paraganglioma metastazları sıklıkla filum terminale, cauda equina ve kolumna vertebraliste izlenmektedir. Literatürde az sayıda kranial metastazlar bildirilmiştir. Bu nedenle paraganglioma tanısı ile izlenen olguların kranial metaztazlar açısından da taranması gereklidir. Anahtar Kelimeler :