Yöntem: Kliniğimize 2021 ile 2022 yılları arasında anevrizmal SAK nedeniyle yatırılan hastalardan kanamayı sonraki 1. ve 3. günlerde BOS" alındı. Hastanemizde bulunan laboratuvarda -80 derecede korunup daha sonra dış merkez ile anlaşmalı laboratuvara uygun transfer koşullarına uyularak BOS örnekleri gönderildi
Bulgular: Bu prospektif çalışmanın amacı, anevrizmal subaraknoid kanamalı (SAK) hastalarda nöroprotektif ve anti-inflamatuar etkileri bilinen, Omega-3 türevi lipid mediyatör olan Resolvin D1 (RvD1) düzeylerini belirlemek ve postoperatif vazospamz ile ilişkisini araştırmaktır. Anevrizmal Subaraknoid Kanama sonrası görülen klinik vazospazm ile olan ilişkisini ortaya koymak. Anevrizmal subaraknoid kanamalı 39 hasta çalışmaya dahil edildi. Resolvin D1 (RvD1) seviyesini belirlemek ve postoperatif vazospazm ile olan ilişkisini ortaya koymak için hastlardan kanamanın 1. ve 3. günlerinde BOS alındı. Alınan BOS"ta örneklerinde Resolvin D1 düzeyinin yüksek olduğu görüldü. CRP değerlerinde yükselme, GKS değerlerinde gerileme olan hastalar ile olmayan hastaları karşılaştırdığımızda; klinik vazospazm görülen hastalarda GKS"de düşme, CRP"de yükselme olduğu, Resolvin D1 değerininde kanamanın 1. ve 3. günlerinde yüksek çıktığı ölçüldü.
Sonuç: Bu varsayım ile anevrizmal SAK geciren hastalarda klinik vazospazmın etyopatogenezinde inflamatuar mekanizmaların etkisi olduğu düşünülebilinir. Ayrıca RvD1"in SAK popülasyonunda klinik vazospazmı riskini öngörmek için potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabilinir. Tüm bu bulguların ışığında, anevrizmal SAK sonrası nöroinflamasyon ve klinik vazospazm etyopatogenezinde inflamatuar sitokinlerle birlikte RvD1"in rolünün araştırılması için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler :