Türk Nöroşirürji Dergisi 2024 , Vol 34 , Num 3
Karotid-Kavernöz Fistüllerin Yönetimi ve Olgu Serisi
Mehmet Orbay BIYIK1,Mehmet AKTOKLU1,Ali Rıza GÜVERCIN1,Uğur YAZAR1
1Karadeniz Teknik Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Nöroşirürji Anabilim Dalı, Trabzon, Türkiye DOI : 10.5137/1019-5157.TND.3314 AMAÇ: Karotis-kavernöz fistül (KKF), internal karotis arter (IKA) ve/veya eksternal karotis arter (EKA) veya dallarından biri ile kavernöz sinüs (KS) arasındaki anormal arteriyovenöz şantlardır. KKF eğer travmatik bir durum sonucun da oluştuysa akut olarak ortaya çıkacaktır, ama indirekt düşük akımlı olamları halinde sinsi olarak da ortaya çıkabilir ve tanı ve tedavileri gecikebilir. Klasik triadı oküler üfürüm, kemozis, propitozisidir. Tanıda altın standart Dijital substraksiyon anjiografidir (DSA). Karotis-kavernöz fistüler hakkındaki yazımızda, takip ve tedavisi karmaşık olabilen bu patolojiler hakkında derleme yapmak ve olgu serisi ile literatüre katkı sağlamak amaçlanmaktadır.

GEREÇ ve YÖNTEMLER: Bu çalışmada, 2009-2023 yılları arasında hastanemizde KKF nedeniyle takip edilen ve dijital subtraksiyon anjiyografisi (DSA) yapılan hastaların verileri retrospektif olarak değerlendirildi.

BULGULAR: Olgu serimizde, yaş ortalaması 51 olup, hastaların %66'sı kadın, %34'ü erkekti. Etiyolojik olarak olguların %58'i spontan, %42'si travmatik kökenliydi. En yaygın semptomlar kemozis, pitozis ve orbital ağrı olarak saptandı. Spontan KKF'li hastaların büyük kısmında hipertansiyon ve diyabetes mellitus gibi kronik ek hastalıklar mevcuttu. Hastaların çoğunluğu endovasküler yöntemlerle tedavi edildi, bazı olgularda nüks gözlendi ve tekrar tedavi uygulandı. Tedavi sırasında balon, sıvı embolizan ajan ve koil embolizan materyalleri kullanıldı. En iyi sonuçlar koil ve stent kullanılan hastalarda elde edildi.

SONUÇ: KKF'lerin tedavisinde endovasküler yöntemler yüksek başarı oranları ile ilk tercih olarak kullanılmaktadır. Çalışmamızda elde edilen veriler literatürle uyumlu olup, KKF'lerin yönetiminde endovasküler tedavinin etkinliğini desteklemektedir. Anahtar Kelimeler : Endovasküler tedavi, Eksternal Karotid Arter, İnternal Karotid Arter, Kavernöz sinüs, Karotikokavernöz fistül