Türk Nöroşirürji Dergisi 2024 , Vol 34 , Num 2
OTOLOG FACİA LATADAN ALINAN GREFT İLE DURAPLASTİNİN NÖROLOJİK DEFİSTLERE ETKİSİ
Bilal Yoldaş1,Barış Altun1,Pınar Aydın Öztürk1,Abdurrahman Arpa1,Tevfik Yılmaz1
1Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı, Diyarbakır, Türkiye Amaç: Bu çalışmanın amacı, otolog fascia lata grefti kullanılarak yapılan duraplastinin klinik ve radyolojik sonuçlarını incelemektir. Duraplasti, dura zarının bütünlüğünü sağlamak ve parankim dokusunun beslenmesini iyileştirmek için yapılır.

Gereç ve Yöntem: İki hasta, biri künt travma diğeri ateşli silah yaralanması sonucu duraplasti uygulandı. Her iki vakada da otolog fascia lata grefti kullanılarak dura tamiri yapıldı ve sonuçlar klinik ve radyolojik olarak değerlendirildi.

Bulgular: İlk vaka, yüksekten düşen bir cisim nedeniyle kafa travması geçirmiş bir erkek hastaydı. Postoperatif dönemde ekstremitelerde kas gücünde artış gözlendi. İkinci vaka, ateşli silah yaralanması olan bir kadın hastaydı ve ameliyat sonrası dönemde kas gücünde belirgin iyileşme görüldü.

Sonuç: Duraplasti, parankim dokusunun beslenmesini destekleyerek nörolojik fonksiyonlarda iyileşme sağlamıştır. Otolog fascia lata grefti, canlı ve beslenebilir bir doku sağladığı için iyileşmeyi destekler. Otolog greft kullanımı, enfeksiyon riskini azaltarak ve başarılı doku entegrasyonu sağlayarak cerrahi sonuçları iyileştirmektedir. Her iki vakada da duraplastinin olumlu etkileri gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler :