Türk Nöroşirürji Dergisi 2024 , Vol 34 , Num 3
Periferik Kan Parametrelerinin Glioma Sınıflaması ve Prognozu ile İlişkileri
Gökberk EROL1,Alperen SÖZER2,Mustafa Çağlar ŞAHIN3,Ozan Yavuz TÜFEK4,Mesut Emre YAMAN4,Ömer Hakan EMMEZ5
1Elmadağ Dr. Hulusi Alataş Devlet Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği, Ankara
2Sivas Devlet Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği, Sivas
3Kulu Devlet Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği, Konya
4Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı, Ankara
5Güven Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği, Ankara
DOI : 10.5137/1019-5157.TND.3373

Özet

AMAÇ: Bu çalışmada, periferik kan parametrelerinin, kliniğimizde opere edilen gliomlarda, derece tahmini, IDH-1 mutasyon ilişkisi ve progresyonsuz sağkalım ile ilişkisinin araştırılması ve literatüre kazandırılması amaçlanmıştır.

GEREÇ ve YÖNTEMLER: Tek merkezli retrospektif çalışma olarak planlanan araştırmamızda Ocak 2019-Aralık 2021 tarihleri arasında merkezimizde opere edilen 91 glioma hastasının demografik verileri toplandı ve IDH-1 mutasyonları, progresyonsuz sağ kalımları ve dereceleri ile periferik kandaki hemogram ve biyokimya değerleri üzerinden hesaplanan enflamatuar kan parametreleri ilişkisi lojistik regresyon ve cox regresyon kullanılarak ilişkilendirildi.

BULGULAR: Yaş, serum immun-inflamasyon endeksi, nötrofil/lenfosit oranı ve trombosit/lenfosit oranındaki artışlar yüksek dereceli glioma lehine ve bu değerlerdeki düşüklük IDH-1 mutasyonu ile ilişkili bulunmuştur. Albümin/globülin oranındaki artış düşük dereceli glioma lehine olduğu görülmüştür. Genç yaş, gross-total rezeksiyon ve yüksek lenfosit/monosit değerleri daha uzun progresyonsuz sağkalım ile ilişkili bulunmuştur.

SONUÇ: Maliyet etkinliği ve kolay bulunabilirliği nedeniyle periferik kan parametreleri, glioma prognozu ve progresyonunu tahmin etmede yararlı belirteçler olarak kullanılabilir.