Türk Nöroşirürji Dergisi 2023 , Vol 33 , Num 1
Paraklinoid İCA Anevrizmaları Anatomisi
Ayberk KARAMAN1
1Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Ankara

Özet

Giriş ve Amaç: İCA"nın ulaşılması ve yönetimi zor olan paraklinoid bölgesinin anatomi ve cerrahisinin birbiriyle harmanlanmış şekilde detaylı olarak bilinmesi anevrizma operayonlarında cerraha adeta nöronavigasyon eşliğinde çalışıyormuş gibi kolaylık sağlayacaktır.

Gereç ve Yöntem: İCA, Bouthillier tarafından 7 segmente ayrılmış olup C4-5 ve 6. Segmentleri ayrıntılı olarak incelenecektir. Bu segmentlerin isimleri sırasıyla C4 kavernöz, C5 klinoid ve C6 oftalmik"tir. Kavernöz segment, petrolingual ve proksimal dural halka arasında; klinoid segment proksimal ve distal dural halkalar arasında ve oftalmik segment ise distal dural halka ve Pcom orjini arasında olacak şekilde tarif edilmektedir.

Bulgular: Oftalmik anevrizmaya ulaşım için klinoidektomi gerekmekte olup bunun ekstradural ve intradural yolla yapılması mümkündür. Optik sinir tavanını drillerken dikkatli olmalıyız. Oftalmik arter, dural kılıf içerisinde optic kanala doğru yönelmekte olup klinoidektomi sonrası falciform ligament açılırken artere Zarar vermemeye özen göstermek gerekmektedir. Optik sinir retrakte edilecek ise kısa süreli ve minimal olmasına dikkat edilmelidir.

Sonuç: Klinoid ve oftalmik segmentten çıkan dalların anatomik yönelimlerinin, varyasyonlarının bilinmesi ile paraklinoid anevrizma cerrahisinde morbidite ve mortaliteye neden olabilecek durumlardan sakınılması amaçlanmaktadır. Anatomiye hakimiyetin cerrahi ve endovasküler tedavi modalitelitelerinde açık cerrahi ve endovasküler girişimin yönetimini ve postoperatif başarısını artıracağı düşünülmektedir.