Türk Nöroşirürji Dergisi 2003 , Vol 13 , Num 3
EDİTÖR'DEN MEKTUP
Erdener TİMURKAYNAK

Giriş

Sevgili Türk Nöroşirürji Ailesi;

2003 Ekim ayından itibaren Türk Nöroşirürji Derneği'nin bilimsel yayınları olan "Türk Nöroşirürji" ve "Turkish Neurosurgery" dergilerinin editörlüğünü yürütmem sayın dernek başkanımız Prof Dr. Nurcan Özdamar tarafından benden istendi.

Benden önce bu görevi her iki derginin yayına girmesinden bugüne kadar büyük bir basarı ve özveri ile yürüten tüm editörler ve editör yardımcılarından sonra, hedefleri giderek büyüyen bir görevi almak aslında son derece onurlu fakat bir o kadar da sorumluluk taşıyan bir görevdi. Tüm bunların bilincinde olarak Türk Tıp tarihinde çok yeni olan ancak devadımlarla dünyada kendinden gururla söz ettiren tüm beyin cerrahisinin temsilcileri olan sizlerin bilimsel katkılarına güvenerek dergilerimizi çok daha yukarılara taşıyacağımıza inandım.

Editör yardımcıları ile birlikte her hafta Ankara'da dernek binamızda toplanmaktayız. Bu nedenle, editör yardımcılarını genelde Ankara'da bulunan nöroşirürjiyen meslekdaşlarımdan oluşturdum. Bu sabit bir grup değildir. Göreve istekli, toplantılarımıza katılabilecek herkes bizimle çalışabilir.

Dergilerimizin uluslararası dizinlere kabulu ve İngilizce, Türkçe yazıların kusursuz redaksiyonu, eski editör grubundan bize aktarılan en önemli iki konuyu oluşturmaktadır.

İngilizce yazıların redaksiyonundan bizden önceki editör grubu hiç memnun olmadığını bildirmiştir. Gerçekten de bu bir sorun olarak görülmekte, Türkçe redaksiyon ise sadece yazarların insiyatifine bırakılıp, anlaşılır olması yeterli görülmektedir.

Türkçe ve İngilizce yazılımları düzgün ve uluslararası indekslere girecek diğer şartları yerine getiren bir dergi oluşturulması, bu disiplinin kesintisiz devamlılığı, sadece editör ve yardımcıları grubunun özverili çalışması ile başarılabilecek bir durum olamaz. Ayrı bir profesyonel uğraşıdır.

Yukarıda belirtilen ve gündemimizde olan iki sorunu çözecek bir profesyonel yardımı sağlamak üzereyiz. Editör grubunun kasım ayındaki en önemli isi bu oldu. Aralık sayılarının da redaksiyon isleri önceden yapılan yöntemlerle devam etti. Umuyoruz ki bundan sonraki sayılarda bu sorunu bitirmiş olarak karsınızda olacağız.

Editör ve yardımcılarının gerçek görevleri dergiye gönderilen yazıların bilimsel ağırlıklarını incelemek, uygun danışmanları seçmek, bilimsel indexlere girmek için gerekli çalışmaları yapmak ya da yaptırmak, derginin zamanında ve kusursuz basılması için gerekli tedbirleri almak ve denetimlerini yapmak olmalıdır.

Sevgili arkadaşlarım,

Dergilerimizin Editorial Board ve Editorial Consultants grubunda yer alan değerli meslektaşlarımızdan bazıları sürekli olarak danışman raporlarını hiç göndermemekte ya da çok geç göndermektedir. Bu hepimizin aleyhine olmakta, yoğun emek verdiğimiz çalışmalarımızın yayınlanması çok gecikmektedir. Bu nedenle bilimsel irdelemelerinizi aksatmayacak kadar kısa bir sürede danışman rarzorlarınızı göndermenizi özellikle rica ediyorum..

Değerli meslektaşlarım, bu dergiyi yaşatmak hepimizin görevidir. Sizin değerli yazıların iz dergilerimizi uluslararasi dizinlere taşıyacaktır. Bu nedenle dergilerimizin bilimsel kalitesini arttırmak için basta araştırmalar olmak üzere bilimsel değeri yüksek çalışmalarınıza ihtiyaç vardır. Bunun alt yapısını oluşturmak için dernek başkanımız Sayın Prof Dr. Nurcan ÖZDAMAR'ın bir girişiminin müjdesini vermek istiyorum. Doçentliğe ve profesörlüğe atamalarda üniversitelerimizin uyguladığı bilimsel kriterlerde Türk Nöroşirürji ve Turkish Neurosurgery dergilerinde yayınlanan araştırma, olgu takdim i, teknik not gibi tüm yazılar uluslararasi indexlerdeki dergilerde yayınlanmış eserlerle eşdeğer sayılıp puanlanacaktır. Derneğimizin bu eşdeğer puanlamanın nasıl yapılacağını en kısa zamanda size resmen duyuracağını umuyoruz.

Değerli arkadaşlarım,

Size duyuracağım bir diğer husus, bilimsel aktivitelerimizin dergimizde ücretsiz yayınlanmasıdır. Ulusal toplantıları bilimsel aktiviteler takviminde, uluslararası toplantılarınızı ayrıca bir tam sayfada poster tarzında da yayınlayacağız. Dergilerimizle ilgili her görüşünüzü lütfen bizimle paylaşınız.

Gönderdiğiniz yazılar en kısa sürede değerlendirilecek ve size ne zaman yayınlanacağı yayına kabulden sonra hemen bildirilecektir.

Esenlikler diler, hepinizin yeni yılını kutlarım.
Saygılarımla.
Prof Dr. Erdener TİMURKAYNAK