Türk Nöroşirürji Dergisi 2013 , Vol 23 , Num - Ek
Editörden
Tuncer SÜZER, Fahir ÖZER

Giriş

Değerli meslektaşlarımız,

Deformite konusunun tüm yönleriyle ele alındığı dergimiz Türk Nöroşirürji Dergisi “özel sayı” olarak hazırlanarak sizlere sunulmuştur. Hepimizin bildiği gibi spinal cerrahi ülkemizde oldukça ileri bir seviyeye ulaşmış ve yurt dışından takdir ile izlenmeye başlanmıştır. Bizler, nöroşirürji kökenli spinal cerrahlar, kraniovertebral bileşkeden sakruma kadar tüm kompleks omurga cerrahi girişimlerini başarı ile gerçekleştirirken deformite konusundan uzak kalmıştık. Son yıllarda bazı arkadaşlarımız deformite konusuna ciddi bir şekilde eğilmiş ve çok başarılı tedaviler uygulamışlardır.

Spinal cerrahiyi tüm alt gruplarıyla uygulamak için iyi bir cerrahi teknik sahibi olmak yeterli değildir. Omurga ve omurilik anatomisi, fizyolojisi, radyolojisi ve biomekaniği mutlak suretle öğrenilmelidir. Omurga biyomekaniği, sagital balans, spinopelvik parametreler, segmental instabilite ve deformite konularına gerekli hassasiyeti göstermediğimiz, toplantılarda yeterince üstünde durmadığımız ve bu konuda da özeleştiri yapmamız gerektiği bir gerçektir.

Bu “özel sayı”, eksikliğini gördüğümüz konulardaki bilgilerimizi arttırmak ve güncellemek için hazırlanmıştır. Amacımız, omurga cerrahisi ile ilgilenen tüm meslektaşlarımızın deformite cerrahisi ile ilgilenmelerini sağlamak kesinlikle değildir. Deformite cerrahisi özel bilgi ve deneyim gerektiren daha spesifik bir alt gruptur ve kısmen daha özel bir eğitim gerektirir. Bu derginin amacı deformite ile ilgilenmek isteyen arkadaşlarımıza yol göstermek ve omurga cerrahisi ile uğraşıp deformiteyle ilgilenmeyen arkadaşlarımıza ellerinde rehber bir döküman bulunmasını sağlamaktır.

Saygılarımızla

Prof. Dr. Tuncer Süzer
Prof. Dr. Fahir Özer

Türk Nöroşirürji Dergisi
Deformite Cerrahisi Özel Sayısı Editörleri