2Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı
Özet
Amaç:Hemodinamik stabilizasyon ve erken derlenme sağlaması nedeniyle, intravenöz anestezi uygulaması anestezi pratiğinde oldukça geniş kullanım alanına sahiptir. Çalışmamızda propofol-alfentanil ve propofol-alfentanil-ketamin kombinasyonlarının intraoperatif hemodinami, postoperatif derlenme ve ağrı üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı.Yöntemler: Yaşları 27-65 arasında değişen Nöroşirürji servisi tarafından laminektomi yapılan 30 hasta çalışma kapsamına alındı. Hastalar monitorize edildikten sonra, anestezi indüksiyonu 2-3 mg/kg propofol ve 15 mg/kg alfentanil ile sağlandı. Nöromusküler bloker olarak 0.1 mg/kg vekuronyum uygulandı. Anestezi idamesi, Grup I'de propofol (4-6 mg/kg/saat) + alfentanil (1 mg/kg/dk), Grup II'de propofol (2mg/kg/saat) + alfentanil (0.5 mg/kg/ dk) + ketamin(0.5 mg/kg/ saat) ile sürdürüldü. Preoperatif, indüksiyon ve entübasyon sonrası 1., 10., 30., 60. ve 120.dakikalardaki hemodinamik zamanı, vizüel analog skala (VAS) ile yan etkiler kaydedildi.
Bulgular: Grupların demografik özelliklerinde ve hemodinamik değerlerinde istatistiksel fark belirlenmedi(p>0.05). Ekstübasyon ve uyanma zamanlarının Grup I' de, Grup II'ye göre istatistiksel olarak daha uzun olduğu saptandı(p<0.05 ). Postoperatif 5. ve 15. dakikada VAS değerlerinin Grup II'de daha düşük olduğu gözlendi (p<0.05).
Sonuç: Propofol-alfentanil ile uygulanan total intravenöz anesteziye ketamin eklenmesinin iyi bir hemodinamik stabilite ve erken postoperatif dönemde daha etkin bir analjezi sağladığı, ancak ekstübasyon ve uyanma zamanlarını uzattığı kanısına varıldı.